Inflatie lijkt een beetje zoals het Nederlands elftal: wanneer het speelt heeft iedereen er plots verstand van. En dat gaat niet altijd goed.
De komende maanden gaan we daarom aan de slag met de ‘inflatie top-20’ en we hopen dat onze lezers meedoen. Het idee: speur over het internet, tussen de krantenknipsels en de radio-interviews naar de meest slappe inflatietakes, mail ze aan ons en wij proberen ze zo goed mogelijk te debunken.
Wij trappen af met de eerste vijf.
Henk Vermeer: er is een loonprijsspiraal
Doemdenken voor gevorderden zullen we maar zeggen. Vermeer vervalt hier in een modelwerkelijkheid die ver af staan van wat we echt zien gebeuren. Het is níet zo dat bedrijven hun lonen volledig doorberekenen in hun prijzen. Dan doen ze maar voor een stukje én ze teren ook gedeeltelijk in op hun winsten (die hoger zijn dan ooit). Zo leveren hogere lonen op dit moment vooral koopkrachtstijging op.
Hans Vijlbrief: verlaging eigen risico vergroot inflatie
Volgens Hans Vijlbrief leidt de verlaging van het eigen risico ertoe dat mensen meer kunnen uitgeven en dus de inflatie aanjagen. Hier kloppen twee dingen niet aan. Ten eerste gaat de halvering van het eigen risico pas in 2026 in. De huidige inflatie heeft daar niks mee te maken. Ten tweede zal de verlaging van het eigen risico weer worden opgevangen door een verhoging van de zorgpremie: vestzak-broekzak dus. Uiteindelijk wordt er niet méér uitgegeven.
NOS: inflatie zit (deels) tussen je oren
De NOS wijdde een artikel aan de vraag of de inflatie écht een probleem is of dat we het vooral als probleem ervaren (en onszelf een beetje voor de gek houden). Tot op een bepaald niveau kunnen we de redenatie volgen. Het zien stijgen van de prijzen op je bonnetjes is vervelend, zelfs wanneer je loon ook meestijgt.
Maar dat betekent niet dat mensen een verkeerd beeld hebben van hoe hoog de inflatie is. De Europese Centrale Bank onderzoekt namelijk de perceptie van inflatie. Wat blijkt: de Nederlandse consument weet heel goed hoe hoog de inflatie is en schat die op dit moment eerder te laag in dan te hoog.
BNR: het verlagen van accijnzen zorgt voor hogere prijzen
Een accijns is een belasting die bovenop de prijs van een product komt. Een verhoging van een accijns zorgt daarom (bijna) altijd voor een hogere prijs. Toch beargumenteren de journalisten dat hogere accijns zorgen voor minder vraag naar producten en dus ook een lagere prijs. Het klopt dat een accijns waarschijnlijk zorgt voor een lagere vraag, maar dat effect kan niet zo groot zijn dat de prijs weer helemaal terugzakt. Dan stijgt de vraag namelijk weer naar het oude niveau én stijgt de prijs weer. Kan je het nog volgen? Zo niet: accijnzen verhogen áltijd de inflatie.
Werkgevers: hogere lonen zorgen voor inflatie en slechtere concurrentiepositie
Hogere lonen zouden ervoor zorgen dat bedrijven zich uit de internationale markt prijzen. We kunnen hier lang over discussiëren óf naar de cijfers kijken. Dan zie je namelijk dat na twee jaren met historisch hoge loonstijgingen de Nederlandse concurrentiepositie helemaal niet verslechtert. We verkopen juist steeds meer aan het buitenland dan zij aan ons. Ook wel het saldo op de lopende rekening genoemd.
En verder deze week...
De politiek vindt plots dat werken meer moet lonen. Zullen ze ons dan ook steunen bij het behalen van.. hogere lonen?
In NRC legt een onderzoeker van TNO uit waarom Nederland minder flexibele arbeid moet gebruiken als we willen dat de economie groeit.
Oxfam publiceerde deze week hun jaarlijkse ongelijkheidsrapport vol killerfacts. Bijna de helft van de rijkste 50 Nederlanders blijkt hun vermogen gedeeltelijk of volledig te hebben geërfd. Tot zover, ‘ze hebben er hard voor gewerkt’.
Tot slot: een beetje vreemd, maar wel lekker (de kliekjes uit onze Slack-kanalen)
We hadden het nét iets te gezellig met elkaar.
Vond je dit nou een leuke nieuwsbrief? Geef ons een like, en stuur hem door naar anderen die mogelijk ook interesse hebben!
Heb je ideeen voor onderwerpen om te bespreken? Reacties? Mail ons!